Robotlar duygusal iletişim kurabilecek

İngiltere'nin öncülük ettiği bir AB bilimsel projesi, insanlarla duygusal olarak iletişime girebilen robotlar yapmayı hedefliyor.

6 ülkeden 25 robot üreticisinin ve psikologlar ile nörologların dahil olduğu Feelix Growing adlı projenin geliştirilmesi amacıyla 3 yıl için 2,3 milyon avro kaynak ayrıldı.

Projenin koordinatörü Dr Lola Canamero, amaçlarının "insanlardan öğrenen, sosyal ve duygusal olarak uygun şekilde yanıt verebilen robotlar üretmek" olduğunu belirtiyor.

Üretecekleri robotları, çevrelerindeki dünyayı hareket ve duygusal açıdan taklit ederek öğrenen bebeklere benzeten Canamero, robotların insanlarla iletişim kurabilecek ve bunları öğrenebilecek şekilde tasarlanacağını kaydediyor.

Projede üretilecek robotların basit olacakları, dış görünüşünden ziyade yazılımlarına önem verileceği belirtiliyor.

Projenin ortakları arasında, Fransa�dan Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi, Cergy Pontoise Üniversitesi, İsviçre'den Lozan Federal Politeknik Okulu, İngiltere'den Portsmouth Üniversitesi, Yunanistan'dan İletişim ve Bilgisayar Sistemleri Enstitüsü, Danimarka'dan Entertainment Robotics ve Fransa'dan Aldebaran Robotics şirketleri yer alıyor.

Etiketler: ,


Siyah Balon | 0 Yorum | 15 Haziran 2007 Cuma 09:24

Yorumlar

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

Yorum Gönder